26/05/23

Літературна мандрівка «Яке прекрасне слово! Воно – не світ, а всі світи»

Щорічно 24 травня в Україні та інших слов’янських країнах відзначають День слов’янської писемності й культури, встановлений на честь творців слов’янської писемності святих Кирила і Мефодія – покровителів Європи.

Вшанування пам’яті засновників слов’янської писемності й літератури має давню традицію: у Чехії свято на честь Кирила й Мефодія почали відзначати в 1349 році, у Болгарії – в 1851 р. В Україні ім’я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845-1846), а відзначають свято на державному рівні з 2004 року.

Україна є частиною Європейської родини, бо має одні джерела зі східно- та південноєвропейськими державами, спільну історію, писемність, культуру.

День слов’янської писемності та культури нагадує нам сьогодні про наше духовне коріння, наповнює особливими почуттями до рідної мови, яка по праву вважається однією з найбагатших і найкрасивіших мов планети. Мова – це ще одна наша зброя у протистоянні ворогу.

У день пам’яті святих Кирила і Мефодія у філіалі бібліотеки №10 відбулося засідання факультативу «Юний українознавець». Завідувач відділу Ірина Юзік провела літературну мандрівку «Яке прекрасне слово! Воно - не світ, а всі світи», з метою ознайомити читачів з джерела рідної мови та писемності; виховувати пошану й повагу до людей, які багато зробили для розвитку слов’янської писемності й культури. На заході були присутні гості: поетеса Таня Світла /Тетяна Бевз/, Галина Вірт, представники Територіального центру соціального обслуговування Суворовського району. Діти та дорослі разом брали участь у мовній вікторині, розгадуванні кросворда, декламували вірші, співали пісні. Пані Тетяна подарувала бібліотеці свою книгу «Сім’ячко кульбабки».

Немає коментарів:

Дописати коментар