23/12/21

Новорічна ялинка запрошує на гостини

 Шановні читачі, чи знаєте ви щось цікаве про новорічну ялинку? Дитяча бібліотека 22 пропонує цікаву інформацію про лісову красуню.

У давні часи в багатьох країнах люди вірили, що дерева - це домівка духів. Щоб їх умоставити гілки дерев прикрашалися символами достатку і родючості овочами, фруктами, яйцями, горіхами і т.д. Священне дерево, обране для захисту будинку від усіляких напастей, повінню було бути вічнозеленим, тому воно символізувало незламну силу життя. Саме таким деревом вважається новорічна ялинка.

Перша святкова ялинка була встановлена в 1516 році при дворі англійського короля Генріха VIII. Ялинка була зроблена з золота і прикрашена гранатами і квітками трояндами.

В офіційних документах новорічна ялинка вперше згадується в 1600 році і встановили в Ельзасі, провінції Франції, і прикрасили трояндами з кольоровому паперу.

Спочатку новорічні ялинки прикрашалися в основному яблуками, що символізували райські плоди. На верхівку, як і зараз надягали зірку, яка повинна була нагадувати віруючим про Віфлєеємську зірку, що повідала світові про народження Христа.

Хоча перші скляні ялинкові іграшки на ялинку з'явилися в німецькій Тюрінгії ще на початку XVII століття, масове їх виробництво почалося в 1858 році у французькій провінції Ельзасі. Справа в тому, що в цьому році у Франції був неврожай яблук, тому ялинки було нічим украшати. Ось і довелося викручуватися!

В кінці XVII століття в якості ялинкових прикрас використовувалася...картопля. У ті часи цей овоч вважався заморською дивиною, тому вішати на ялинку позолочені бульби було ні крапельки не соромно.

В кінці, XIX століття ялинки прикрашалися палаючими свічками, але дуже скоро від цієї пожежно-небезпечної традиції відмовилися.

У 1877 році німець Йохан Еккард вирішив схрестити підставку під ялинку і музичну шкатулку. Вийшла музична підставка, яка, якщо її завести ключем, повільно й плавно обертала новорічну ялинку під звуки вальсу.

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар