06/12/21

Світло нескореної душі (90 р. від дня народження Г. Тютюнника)

 "Я сприймаю те, що мене оточує, і те, що діється навколо мене, спочатку почуттям, серцем, а вже потім усвідомлюю розумом - тобто страждаю двічі з одного приводу."

Г. Тютюнник

Шановні читачі, дитяча бібліотека 22 пропонує цікаве про творчість відомого українського письменника Григора Тютюнника.

У 1968 р. "Літературна газета" оголосила всесоюзний конкурс на краще оповідання. Григору Тютюннику було присуджено премію за оповідання "Деревій".

Повість "Климко" має автобіографічний характер. В 1942 році через голод та дослухавшись поради знайомить, письменник у віці 11 років пішов до матері на Полтавщині пішки.

Письменнику присвячено одну з вітрин Музею однієї вулиці. В середині 1960-х років він мешкав на Андріївському узвозі. В музеї виставлені автографи Григора Тютюнника, листи до друга, колекція оригінальних світлин.

За мотивами його оповідання "Син приїхав" створено фільм "Скляне щастя" (1981), за однойменною повістю автора й творами Дід Северін" і "Вогник далеко в степу" - кінокартину "Климко" (1983), 1993 р. екранізовано його твір "Три плачі над Степаном".

Багато його висловів стали афоризмами.

Читати - найдешевше і найкорисніше задоволення на Землі.

Дивно: прочитаєш книгу і шкода з нею розлучатися. За наступну братися навіть не хочеться.

Хороша книга та, після якої відчуваєш, що порозумнішав або став краще.

Кожен письменник обирає тему найближчу, найріднішу його життєвому досвідові і неодмінно своєму ідеалові людини в тому часі, у якому він живе. Найдорожчою темою, а отже й ідеалом, для мене завжди були і залишаються доброта, самовідданість і милосердя людської душі як найкорисніше задоволення на Землі.





Немає коментарів:

Дописати коментар