23/01/17

«Ще не вмерли України…»

У бібліотеці-філії №8 19 січня відбулась екскурсія в історію «Ще не вмерли України…» до 25 річчя від ухвали гімну України.
Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли на одній з вечірок у етнографа, фольклориста та поета Павла Чубинського сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню в якій згадувався цар Душан, а в приспіві були слова «срце бије и крв лије за своју слободу». Чубинському пісня дуже сподобалася, він раптом подався в іншу кімнату, а через півгодини вийшов звідти з готовим текстом пісні «Ще не вмерли України», яку тут же проспівали на сербський мотив.
Деякі дослідники вважають, що на написання також вплинули мотиви мазурки «Jeszcze Polska nie zgineła…», яка згодом стала польським гімном.
Поширення цього вірша серед українофільських гуртків, щойно об'єднаних у Громаду, сталося дуже швидко. Про це та багато іншого дізналися учні 7х класів школи № 60 разом із бібліотекарем Тетяною Зуєвою, яка ще раз нагадала дітям як важливо знати свою історію та символи своєї держави.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар