20/01/17

Година державності


19 січня 1992 року Верховна Рада визначила гербом України золотий Тризуб на синьому полі. Цій події була присвячена година державності “Герб України - символ віри і надії”, яку провели бібліотекарі філії № 36 для семикласників 27-ї школи.
Тризуб має давню історію. Ще за часів Володимира Великого на монетах поряд з портретом великого князя почали карбувати тризуб. Цей династичний знак зображали також на зброї, надгробках, цеглі, кераміці, він поширився на всій території України. Звісно, початково знак Рюриковичів був гербом не держави, а панівної династії. За час функціонування він зазнав значних трансформацій - мав вигляд не лише тризуба, а і двозуба, подавався в обернутому вигляді, доповнювався іншими фігурами, однак первісна основа залищалася незмінною. Після розпаду Київської держави тризуб поступово вийшов з ужитку, однак у зміненому вигляді ще кілька століть функціонував на території Великого князівства Литовського, до якого увійшла більшість українських земель.
Тризуб, доповнений хрестом, у народному побуті зберігся до середини
ХХ ст., хоч і втратив первісне значення. У карпатських селах він став оберегом, що мав рятувати від злих духів і лиха.
У роки визвольних змагань за пропозицією М.Грушевського Тризуб на синьому полі знов став гербом держави і залишався протягом років для всіх українських патріотів символом незалежності України, який і був відновлений 25 років тому.




Немає коментарів:

Дописати коментар