10/06/24

"Енеїда" І.Котляревського - неперевершений шедевр української літератури

 Шановні юні читачі,  дитяча бібліотека №48 запрошує вас на гостини до Івана Котляревського. В поточному році виповнюється  255 років  з дня народження геніального класика української літератури. А також святкуємо його епохальний твір "Енеїда" (Харків: Фоліо, 2019), 226 років. Це була перша друкована українська книга, написана народною мовою, перша національна поема!  Сучасники сприймають цей твір як хрестоматію народного життя, широку панораму побуту і звичаїв українців. І це справедливо – автор запозичив із класичної поеми Вергілія тільки сюжетну канву та імена героїв. А основним джерелом натхнення йому послужила тогочасна дійсність і нові творчі прийоми. Щедрий гумор, виразність, щирість – от що зробило твір справді народним.

А яка цікава військова кар'єра Івана Котляревського! Він брав участь в турецькій війні на півдні України. Так, він причетний до історичного минулого  нашого краю. Молодий офіцер з козацькими загонами звільняв Ізмаїл, Кілію, Балту, брав фортецю Акерман.

Отож, юні читачі та дорослі, приходьте до сучасної дитячої бібліотеки № 48, що на Балківській, 36/6. Знайомтесь з життям і творчістю І. Котляревсько та невмирущою його п'єсою «Енеїда» – енциклопедією народного життя, яка стала популярною ще в рукописах і не втратила читачів до сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар