28/06/24

До дня Конституції

Слово конституція (встановлення,  порядок) - основний державний документ, який визначає державний устрій.

Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року, після доби роботи над нею, яку в народі назвали "Конституційна ніч". У документі проголошується: державна незалежність і територіальна цілісність України, демократичні свободи та рівність прав громадян.

Сьогодні, 28 червня, дитяча бібліотека №26 присвятила себе індивідуальній роботі з читачами для знайомства з головними подіями нашої історії. Пропонуємо охочим прийти й поринути у світ історичних подій.

 

"Петриківський розпис" - майстер-клас

 Унікальність техніки та багатство орнаментальних варіацій петриківського розпису стали запорукою визнання її об'єктом нематеріальної  культурної спадщини ЮНЕСКО у  2013 році. Цей  вид декоративного народного живопису сформувався на землях  Дніпропетровщини. А назву отримав від своєї батьківщини - селища Петриківка.

На майстер-класі у філії №46 діти дізналися про історію виникнення петриківського розпису, а Лілія  Геннадіївна провела майстер-клас. Кожна дитина придумала і розписала свій орнамент. 

Літні мрії наших читачів

 Чого чекають від літа наші читачі? Звичайно ж, теплих променів сонечка, засмаги, відпочинку на морі та чистого неба. А ще – багато морозива, солодощів, цікавих  зустрічей і подорожей.

У дитячій бібліотеці № 10 відбувся захід, на якому діти  в дружній атмосфері  поділилися своїми мріями, як провести літні канікули. А колектив бібліотеки спільно з волонтерами  організації Товариства Червоного Хреста м. Одеси запропонував їм ще й корисне дозвілля – нові  цікаві книжки українських та зарубіжних письменників та майстер-клас «Пароплавчик мрій».

Сподіваємось, що налаштування на позитив, переконання, що кожен день чудовий і може принести яскраві враження, знання, приємне спілкування з новими друзями  допоможе нашим читачам  гарно провести свій літній відпочинок.

 

27/06/24

Стежками історії України (Історична подорож) До Дня Конституції

Захоплива історична подорож чекала сьогодні на читачів Універсального читального залу. А провідником цією подорожжю була бібліотекарка Катерина Поліщук.
Що таке Конституція?
Як вона з'явилася?
Хто такий Ярослав Мудрий?
І що таке Конституція Пилипа Орлика?
Про це та багато іншого дізналися читачі завдяки розповіді пані Катерини й, звісно ж, книжкам. А потім обрали й узяли додому нові книжки та зайнялися майстер-класом - робили з фетру прапор України. А допомог в цьому волонтер РО товариства Червоного Хреста України пані Вікторія.
Приходьте до нас на Європейську (Катерининську), 67.

Великий національний день: «З Україною в серці» до дня Конституції України

 27 червня бібліотека №40 провела Великий Національний День «З Україною в серці!» з нагоди відзначення Дня Конституції України. Під час заходу відбувся святковий концерт: пісні, декламування віршів, музичні твори на бандурі, презентація книги Хохлової Н.І. «Матусині уроки», наша читачка Кияновська Юлія презентувала збірку віршів своєї бабусі «Зігріта сонечком життя». Також в рамках заходу відбулись майстер-класи:

- Розпис тарілок «Феномен Марії Примаченко», який провела Чеботова Наталія;

- Майстерка з виготовлення патріотичних браслетів: «Кольори, що дарують надію», Парфьонова Олена;

- Майстер-клас з хендгаму «Я люблю Україну» для малечі провела Клименко Ліна.

А на пам’ять всі присутні отримали патріотичні наліпки.

28 червня цього року Україна відзначатиме 28-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян. Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особистості й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. Ухвалення Верховною Радою України Основного закону 28 червня 1996 року стало важливим етапом утвердження державності, мало величезне політичне та правове значення для розвитку української політичної нації та громадянського суспільства. Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.  Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність та цінності. Наша Конституція справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою.
Конституція України – наш моральний орієнтир!

 

Інформаційний огляд «На будь-який смак та настрій! Книжкові новинки, які зачарують»

 Наші читачі з групи ІБІС (інтелектуальна бібліотечна ігрова студія) дуже цікавляться книжками. Тому минулої середи, 26 червня, ми вирішили присвятити нашу зустріч історії створення книги. Підлітки поринули в книжковий дивосвіт, з цікавістю дізналися про рукописні книги, першодруки, побачили, як змінювались книги протягом століть, як побудована книга. Діти згадали правила поведінки в бібліотеці, прослухали поради читачеві, розглянули бібліотечні орієнтири: шифр, каталоги, каталожні картки, розгадали оригінальний кросворд.

Нещодавно бібліотека для дітей №37 отримала нові книжки. Тінейджери уважно розглянули їх, і кожен взяв додому книгу на свій смак.

Я і Конституція

 Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі може поміститися все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція — це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

На передодні Дня Конституції  читачі бібліотеки-філії №11 познайомилися з  книгою  Лариса Денисенко, Олександра Ількова, Андрія Стельмащука, Альони Шуліма  «Я і Конституція» від видавництва «Старого Лева», а також виготовили сердечка в патріотичних кольорах.

Майстер-клас "Патріотична прикраса"

 28 червня цього року Україна відзначатиме 28-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації та діяльності державних органів, права та обов'язки громадян.

У рамках марафону до дня Конституції України від "Централізованої міської бібліотечної системи для дітей" м. Одеса, для читачів  філії  №45 провели майстер-клас "Патріотична прикраса".
Під час заходу бібліотекарі, ознайомили дітей з історією прийняття Конституції України та виготовили синьо-жовті брошки  – символи любові до Батьківщини.

"Нехай панує на землі закон, добро і справедливість"

 Дорогі друзі!

Вітаємо вас із прийдешнім  Днем Конституції  України! Це важливе свято для нашої країни, особливо в умовах воєнного часу.

В бібліотеці-філії 24 26 червня  пройшла правова година "Нехай панує на землі закон, добро і справедливість". Діти пригадали, що 28 червня наша країна урочисто відзначає День Конституції України – Основного Закону нашої  держави, де закріплені одвічні фундаментальні цінності українців. Це – свобода, справедливість, гідність, демократія, правова держава та мир.

Учасники заходу пригадали, що таке Конституція, ознайомилися з основними законами прав та обов'язків громадянина. А також зачитали вірші, присвячені нашій країні Україна.