24/03/22

ВИДАТНІ ЮВІЛЯРИ БЕРЕЗНЯ

 Шановні читачі, книжкова виставка "Вітаємо з ювілеєм", яка представлена у дитячий бібліотеці 22 розповідає про видатних ювілярів березня.

5 березня 1827 р. У селі Веселий Поділ на Полтавщині народився ЛЕОНІД ГЛІБОВ, письменник-ювіляр, байкар, видавець, громадський діяч.

Він закінчив Ніжинський ліцей вищих наук. Викладав географію в Чернігівській чоловічій гімназії. Редагував двотижневик "Чернігівській листок" (1861-1863), де піднімав теми викладання рідною мовою, жіночої освіти, писав про гострі соціальні проблеми. Став душею літературно-мистецького життя міста. Брав активну участь у діяльності аматорського театру.

В українській літературі здобув широке визнання як байкар. Створив понад 100 байок, у яких засуджував кріпацтво та інші вади тогочасного суспільства.

В останні роки став відомий як дитячий письменник.

9 березня великому Кобзарю, батьку українського народу ТАРАСУ ГРИГОРЇОВИЧУ ШЕВЧЕНКО - 208 років.

А чи знали ви, що:

500 м2 - площа найбільшого портрета Кобзаря. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового будинку і внесений до Книги рекордів України. Графіті малювали ночами протягом двох тижнів.

Найменше в світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий.

1384 - стільки пам'ятників Тарасові Шевченку встановлено у світі. З них в Україні налічується 1256 монументів і ще 128 - в 35 країнах світу - Бразилії, США, Китай тощо. Перший пам'ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко.

У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Т.Г. Шевченка.

15 років - стільки поет провів в Україні за все життя. У 14 років він виїхав із України з поміщиком Енгельгардтом, якому служив з дитинства, і потім приїжджав в Україну лише погостювати.

КОРНІЙ ІВАНОВИЧ ЧУКОВСЬКИЙ (1882-1969 рр.) (справжне ім'я - Микола Васильович Корнійчука) - знаменитий дитячий письменник, поет, публіцист, журналіст, літературний критик та перекладач. Автор знаменитих "Мойдодира", "Айболіта" та "Мухи-Цокотухи", "Від двох до п'яти".

Біографія Корнія Івановича рясніє цікавими подіями.

Протягом усього життя його головною і основною любов'ю була література. Його літературна кар'єра тривала 62 роки. Причому працював Чуковський зазвичай кожен день без вихідних.

У дитинстві він мріяв виїхати жити до Австралії. Власне, через це він і почав вчити англійську мову.

Чуковський написав крім усього іншого Біблію для дітей.

Цікавий факт, що на честь казки "Муха-Цокотуха" була названа одна з нових різновидів мух, відкритих в 1992 році.

Письменник не визнавав дитячих книг без ілюстрацій, стверджуючи, що відповідні картинки допомагають краще доносити до юних читачів, сенс прочитаного.

За творами Чуковського було знято близько 30 мультиплікаційних і художніх фільмів.

Завзятий, сміливий, навіть дещо зухвалий КРОЛИК ПЕТРИК недарма став одним із улюблених казкових героїв усього світу. Втім, поряд з ним казки Беатрикс Поттер населяє безліч інших, не менш цікавих персонажів: наївна та нетерпляча качка Дзвінка; милий, але незграбний котик Хома, чотирилапі комерсанти Умбир і Маринад...Далеко не всі вони - позитивні персонажі, але кожен переживає неймовірні пригоди, з яких можна чимало дізнатися про таємні життя тварин.

"НАВКОЛО СВІТУ ЗА 80 ДНІВ" - славетний роман французького письменника-класика Жуля Верна.

Незворушний англієць Віллі Фогг та його моторний слуга Паспарту вирушають у подорож навколо світу, відвідуючи чудові міста, перетинаючи океани, підкорюючи джунглі та пустелі.

Ця книга надзвичайно оптимістична, наповнена любов'ю, добром і вірою в людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар