19/08/21

Бібліопасіка: «У кого бджоли - у того й мед»

 19 серпня своє професійне свято відзначають представники найсолодшої професії. День пасічника - професійне свято бджолярів - в Україні почали відзначати з 1997 року.

     Робота пасічника, лише далекому від процесу збору меду людині, може здатися простою і невигадливою. Насправді - це кропітка і важка праця, що вимагає невсипущої уваги і турботи про бджіл. Щоб мед вийшов якісний, необхідно стежити за здоров'ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. Додатково до всього, тендітні комахи потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу і сил.

    Заняття бджільництвом вимагає від людини повної віддачі, в тому числі і відмови від шкідливих звичок. Бджоли не виносять різких запахів: від парфуму до запаху тютюну і алкоголю. Зате у всіх, хто працює з бджолами, виробляється імунітет до укусів - ужалене місце не опухає і самі укуси не дуже болючі, а спокійних людей бджоли взагалі не жалять.

    У день пасічника особливо хочеться відзначити, що кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей і сотні бджолярів. Нехай ці смугасті сім'ї будуть дружними, менше рояться, добре зимують, а погода завжди сприяє.

    В дитячій бібліотеці 40 відбувся масовий захід «У кого бджоли – у того й мед». Чому бджоли гудуть? Яку відстань необхідно облетіти, щоб зібрати один кілограм меду? Хто працює у вулику, а хто б’є байдики? Хто така королева бджіл? Про це та багато іншого дізналися читачі бібліотеки, які завітали до нас на мед. 

 

 




    


Немає коментарів:

Дописати коментар