05/08/21

Міжнародний день світлофора

Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день світлофора. Саме 5 серпня 1914 року в американському місті Клівленд встановили перший автоматичний світлофор – він мав зелений і червоний сигнали.

А винахідником світлофора вважається британець Джей Найт, який втілив свою ідею в життя у 1868 році. Його винахід управлявся вручну і був встановлений у Лондоні біля будівлі Парламенту, аби полегшити пішоходам перехід через вулицю. 

В Україні ж перший світлофор з’явився у 1936 році у Харкові, а сьогодні таких пристроїв у всій країні налічується майже 4,5 тисячі.

Молодші читачі бібліотеки 4 вибрали книги для читання саме про світлофори. А бібліотекарі зібрали кілька цікавих фактів:

•В Японії спочатку використовували світлофори з синім кольором замість зеленого. Однак дослідження показали, що людське око краще сприймає саме зелений відтінок, тож країна повернулася до класичного варіанту.

•У столиці Німеччини існує світлофор, який замість трьох звичних кольорів показує аж 13. Звісно, орієнтуватися за допомогою такого різноманіття сигналів важко, тож поруч завжди чергує поліцейський.

  



Немає коментарів:

Дописати коментар