20/05/21

Літературна альтанка: «Звучи рідна мово, по землі рідній лийся..!»

 День слов’янської писемності та культури щорічно відзначається 24 травня, в день вшанування пам’яті святих Кирила і Мефодія.

Кирило і Мефодій… Два брати, які створили слов’янську абетку. Їхній батько був болгарин. А мама – гречанка. Батьки подбали, щоб діти здобули гарну освіту. Особливо вражав розумом Кирило. В 14 років він вивчає астрономію, математику, музику, літературу. Брати проповідують Боже слово в різних країнах. Одного разу, перебуваючи в Криму, вони побачили книги, в яких слов’янські слова були написані грецькими буквами ( так само як інколи буває в школі, коли, наприклад, англійський текст учні записують українськими буквами, щоб легше було читати). Тоді брати вирішили створити нову абетку і назвали її на честь молодшого брата – кирилицею.

На наші українські землі ця азбука прийшла тисячу років тому. Увесь цей час вона змінювалась і вдосконалювалася, аж поки не стала такою, якою ми сьогодні й користуємося. Важко навіть сказати, скільки людей протягом століть доклали своїх зусиль, щоб сьогодні ми з вами могли писати й читати.

Скільки мов на землі? Вважають, що приблизно п’ять тисяч. І серед них – українська. Наша мова належить до високорозвинених мов світу. Багато зробили для вдосконалення нашої мови визначні представники народу – письменники, вчені, видавці книг, газет, журналів, освічені люди різних часів. Особливо почесне місце належить Т.Г. Шевченку, який обробив, відшліфував і показав світові дорогоцінне каміння – мову українського народу.

У філіалі бібліотеки №10 відбулося засідання факультативу «Пролісок», присвячене цій даті. Всіх присутніх привітала дівчина-Загадка. Діти склали літери на її платті і відгадали, що це – УКРАЇНСЬКА МОВА!

Завідувач відділу Юзік І.М. розповіла читачам про подію величезної ваги – як люди винайшли письмо. Школярі дізналися хто такі переписувачі книг і що це за «чорнило коштовних каменів»?

Учасники факультативу виразно декламували вірші на шану українській мові, залюбки прийняли участь і проявили свою ерудицію у мовній ігротеці «Дивовижні властивості букв», «Відновіть слово», «Загадки-жарти», «Чарівні кола» та кросворді «Мова».

Сподіваємось, що діти не пошкодують часу й зусиль і для подальшого вивчення мови. Адже мова – наш вірний друг і помічник протягом усього життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар