09/12/20

«Друкар книг, перед тим небачених» (до 510-річчя від дня народження Івана Федорова)

 Хто народжений з талантом і для таланту,

той знаходить у ньому своє краще існування.

Гете

Стародруки − визначні пам’ятки культури. В історії кожного народу запровадження друкарства відкривало нову епоху, сприяючи піднесенню освіти, науки, культури, літературної та мистецької творчості. Видавнича діяльність Івана Федорова в Україні була видатною подією в культурно-освітньому житті. Друкарні, засновані ним, стали міцною підвалиною подальшого розвитку книгодруку.

Читачі філії №37 за допомогою бібліотекарів здійснили віртуальну подорож місцями Івана Федорова, відкрили для себе цікаві подробиці з біографії першодрукаря.

До нашого часу дійшли численні акти про перебування Федорова в Україні, що дбайливо зберігаються в архівах Львова, Києва, Любліна, Дрездена, дозволяють встановити чимало фактів, пов’язаних з його діяльністю. Через збіг обставин майже не збереглося документів про роботу Федорова в Москві й Заблудові.

Іван Федоров в Москві був дияконом однієї з церков, а водночас спільно з майстром-білорусом Петром Тимофійовичем Мстиславцем керував роботою царської (тобто державної) друкарні. За підписами Івана Федорова і Петра Мстиславця як друкарів вийшли перші в Росії точно датовані друковані книжки: «Апостол» 1564 р. і два видання «Часовника» 1565 р.

Український період у житті першодрукаря почався восени 1572 р., Іван Федоров переїхав до Львова. 15 лютого 1574 р. Федоров закінчив працю над першою друкованою книгою в Україні. Це був його знаменитий львівський «Апостол». Тираж «Апостола» становив 1000 − 1200 примірників.

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар