22/12/20

Постать без обличчя: до 420 – річчя від дня народження Гійома Левассера де Боплана, французького інженера та картографа

 «Як Гійом де Боплан відкрив Європі «країну козаків»

«А запорожці все стріляли безперестанку: задні тільки набивали пищалі передавали переднім, дивуючи тим ворога, що ніяк не міг зрозуміти, як це вони стріляють, не набиваючи зброї. Сам чужоземний інженер подивувався з такого небаченого способу, промовивши тут таки при всіх: - Ох же й добрі вояки ці запорожці! Отак треба воювати й іншим у інших землях!».

Цей «чужоземний інженер», побіжно згаданий Миколою Гоголем у повісті «Тарас Бульба», є ніхто інший як славетний французький мандрівник та картограф Гійом Левассер де Боплан, чия книга «Опис України» добре послужила Гоголю під час роботи над повістю.

В Україні Боплан прожив 17 років. Оскільки українські землі перебували під владою польської корони, він виконував тут службові обов’язки, керуючи будівництвом фортець та укріплень. Складаючи карти українських земель, французький гість був вражений традиціями та звичаями українського народу. Мандруючи Україною, Боплан занотовував побачене й почуте, і його дорожні нотатки склали цілу книгу – «Опис України та ріки Борисфен, званої в народі Ніпр, чи Дніпр, від Києва до моря, в яке ця ріка впадає». Це була перша книга, з якої європейський читач міг дізнатися про дивовижну країну Україну, де існує орден чубатих лицарів, що зветься Запорізька Січ.

Шановні читачі! Запрошуємо Вас до дитячої бібліотеки-філії №10 ознайомитись із цікавими фактами з історії нашої країни.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар