03/01/19

Різдвяна мозаїка «Старий проводжаєм – Новий зустрічаєм»

Усі православні з особливим трепетом відзначають Різдво. Уже дві тисячі років у всіх будинках прикрашають різдвяні ялинки, що символізують євангельське дерево. Їхні верхівки прикрашені зіркою в пам’ять про Віфлеємську зірку. Крім того, запалюють свічки у знак тих, які горіли у хліві Віфлеєму. Також із давніх часів склалися багаті традиції того, як святкують Різдво в Україні.
Ще століття тому в сільських хатах було заведено вистилали підлогу свіжим сіном, а стіл — соломою. Поверх соломи клали святкову скатертину і накривали святковий стіл частуванням. Так наші предки пам’ятали, що Ісус Христос народився не в палаці, а в овечому хліву і спав в яслах серед соломи. Це одна із традицій, як святкують Різдво в Україні досі.
У Святвечір по хатах ходили колядники з Віфлеємської зіркою. Вони стукали в будинки, співали колядки, а господарі дякували їм за це солодощами. Не пустити колядників додому вважалося поганим знаком - так можна накликати біду і хвороби.
Хоча, дітки ще трішки втомлені від новорічних свят, але вже з трепетом чекають на Ряздво. З давніми традиціями українського народу познайомились вихованці 237 дитячого садочку. Вони з’ясували, що таке «колядка» і хто такі «колядники», а також пообіцяли навчитись колядувати.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар