18/12/19

Базар головоломок «Планета кросвордів»

«Чи є спосіб, який одночасно стимулював читання книг,
тренував пам’ять, заспокоював душу і приносив радість…
«Так, такий спосіб є це – кросворд».
Томас Едісон
Кросворд з’явився на початку ХХ ст. і дуже швидко завоював популярність в усьому світі. Слово «кросворд» утворилося з двох англійських слів cross – «перехрещення» і word – «слово».
А ось версії щодо його виникнення на сьогодні досить-таки суперечливі. Три країни – Великобританія, США, Південно - Африканська Республіка - сперечаються за право називатися батьківщиною кросворда.
Під час розкопок древньоримського поселення Коріум у 1868 році в Англії було знайдено плиту із малюнком, який був дуже схожий на кросворд. Щось подібне було і на колоні у знаменитих Помпеях під час розкопок 1936 року. Цей витвір датували 79 роком н.е., він вражав тим, що кросворд міг читатися зліва направо, справа наліво, зверху вниз та знизу вверх. Жителі США стверджують, що перший у світі кросворд було опубліковано 21 грудня 1913 року у вечірньому вкладиші “Fun” до газети “NewYorkWord” і придумав його журналіст Артур Вінн. А починалося все так. Видавець доручив Віннові скласти до різдвяних свят додаток до газети, який викликав би інтерес не просто в окремого читача, в відразу у всієї сім’ї. І тут журналіст згадав, як його дід задавав йому в дитинстві головоломки. Це були так звані «магічні квадрати», у яких горизонталі та вертикалі заповнювалися однаковими словами.
Тепер ця дата офіційно вважається часом народження першого кросворда і занесена до «Книги рекордів Гіннеса».
Завітавши до учнів ОЗОШ №41 бібліотекарі філії №10 запропонували учням відзначити цей незвичайний день - день народження кросворду.
Діти познайомились з різновидами кросвордів і позмагалися у розв’язуванні головоломок. Захоплююча розвага дозволила учням показати свої знання, кмітливість, асоціативне мислення та ерудицію.



Немає коментарів:

Дописати коментар