28/05/12

Бібліотека майбутнього


                                                              Як швидко плине час….
                                                              Людське життя, коріння...
                                                              Вже йдуть на зміну нам
                                                              Майбутні покоління.
Впевнено крокує по планеті Земля ХХІ століття… Чи багато прожило вже людство, чи все ще тільки-тільки починається? Хтозна, але ж ми сподіваємось, що у людства все попереду. Як маленька дитина, людство з’явилось и почало розумнішати і вдосконалюватися. Навички та знання старі передавали молодим, ті ж, в свою чергу, коли приходив час, передавали і цей досвід, і свій, що накопичили за своє життя, новому поколінню. Разом із розквітом різних цивілізацій виникала потреба всю найрізноманітнішу інформацію накопичити і зберігати так, щоб у разі потреби її можливо було одразу віднайти та скористуватися нею. Так виникли і існують вже біля трьох тисячоліть бібліотеки.
 «Бібліо» з грецької означає «книга», «текос» - сховище, тобто «бібліотека» - це «книгосховище».
Бібліотеки для людства взагалі настільки важливі, що переоцінити їх значення неможливо. Особисто мені дуже подобається вислів Дмитра Лихачова: «Если в результате какой-нибудь разрушительной катастрофы с лица земли исчезнут все центры образования и культуры, если на свете не останется ничего, кроме библиотек — у мира и человечества будет возможность возродиться…»


Майже уся мудрість людства зберігається у бібліотеках. Майже уся його культура віддзеркалюється у книжках, які чекають на своїх читачів у бібліотеках. Науково-технічні бібліотеки накопичують усі відображення технічного прогресу людства, його досягнення у найрізноманітніших галузях науки. Дитячі бібліотеки привчають маленьких читачів пізнавати світ через книжки, змалечку прищеплюючи дітям – майбутньому людства, любов до читання. Без усіх цих найважливіших закладів нашої цивілізації неможливо уявити життя окремої людини і людства в цілому.
Сучасні бібліотеки розташовані у спеціальних приміщеннях і мають у собі книгосховище, різні зали для читачів та приміщення для бібліотечного обслуговування: абонементи, каталоги, різні виставки та інші. Вони досить зручні для читачів та задовольняють різним потребам. Деякі бібліотеки містяться у спорудах із чудовою архітектурою: античною, класичною або сучасною. 

                     




Але змінюються епохи, і все нові і нові досягнення роблять наше життя більш зручним, швидким і насиченим. Тож недалекі ті часи, коли бібліотеки перейдуть на якісно новий рівень обслуговування читачів.
Мені здається, що бібліотека майбутнього має бути обов’язково обладнана сучасними комп’юте-рами, об’єднаними між собою та мережею інтернет, де у електронному вигляді будуть зберігатися каталоги, бази даних читачів та ін. За допомогою електронної пошти читачів можна буде повідомляти про новинки, що надійшли до бібліотеки, або, що повернули книгу, яку очікував читач, або нагадати йому про строк повернення книг, або запросити його на якісь заходи, що провадитиме бібліотека тощо. Це все буде робити значно легше, зручніше та швидше, якщо всі бібліотеки будуть комп’ютерізовані.
Ще вигадають зручну форму полиць, щоб верхні полиці автоматично спускались до потрібної висоти у разі потреби. Тоді і працівникам бібліотеки, і відвідувачам, і прибиральницям буде значно легше.
Для людей із фізичними вадами будуть передбачені зручні пандуси та додаткові поручні та освітлення.
Щодо приміщення, то у моєму макеті це окрема будівля у сучасному стилі, що символізує розгорнуту книгу.
Завдяки архітектурному рішенню один бік будівлі складається із великої кількості сонячних панелей – батарей, що забезпечують будівлю електрикою, та великих вікон – бо майже увесь сонячний день сонячне проміння проникає у внутрішні приміщення бібліотеки через продумане розташування її на місцевості (розгорнута до сонця). Зворотній бік будівлі виконаний із синього скла.
Будівля бібліотеки обладнана потужною антеною (оптичний інтернет та супутниковий зв’язок) та телескопом на даху для спостережень за зірками. Вона складається із багатьох поверхів.
На найнижчих – література стародавніх часів та література про стародавні часи. Над цими поверхами інші, на яких література з ХХ по ХХІ століття та література про ці часи. Ще вище – література про майбутні або вигадані часи та світи: фантастика, фентезі, містика…
На кожному поверсі буде спеціальна кімната, де люди із вадами зору або просто шанувальники радіокниг зможуть прослуховувати книжки за допомогою комп’ютера в mp3 форматі. На найвищому поверсі розташується бібліотеатр, де найкращі шедеври світової літератури можна буде дивитися у форматі 5D, тобто книжки будуть звучати, зображення та запахи будуть оточувати слухача – читача з усіх боків. Особливо вражаючими будуть пригодницькі книжки, або про природу, тварин, та стародавні часи. Ці бібліовистави будуть захоплюючими та приголомшливими.
Для тих, хто вивчатиме живопис або скульптуру, чи архітектуру поруч із бібліотеатром буде проекторно-голографічний зал, де можна буде побачити на власні очі шедеври світового мистецтва або на екрані, або як голограми.
Для тих, хто захоплюється музикою, буде можливість відвідувати музикальний зал, де за допомогою комп’ютера можна буде почути музикальні шедеври світу, або спробувати зіграти їх власноруч на фортепіано. Оскільки ця кімната буде звукоізольованою, то вона не зашкодить читачам із читальних залів.
Звичайно, в цій споруді будуть усі зручності для перебування в ній людей. Приміщення будуть із клімат-контролем, гарно освітлені та оформлені. На стінах висітимуть репродукції світових шедеврів живопису.
Перед будівлею на макеті знаходиться архітектурна композиція скла і світла, що уособлює «Світоч знань». На п’єдесталі по колу висічено літери звісного вислову латиною та переклад українською: «VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT - СЛОВА ЗНИКАЮТЬ, НАПИСАНЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ». Ці слова є девізом увічнення всього написаного в книгах  - душі людства для майбутніх поколінь.
Біля «Світочу знань» стоять дві стели із висловами видатних людей минулого латиною та переклад українською – Рене Декарта: «Cogito, ergo sum - Я мислю, отже я існую» та Вергілія: «Щасливий той, хто зміг пізнати причини речей».
Ще декілька крилатих висловів зустрічають читачів одразу при вході до бібліотеки. Вони допомагають читачу настроїтись до відвідування храму книги. Це вислів  І. Франка:
«Книги — морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.»
Вислів Овідія: «Крапля довбає камінь не силою, а частим падінням, так людина стає вченою не силою, а частим читанням.»
І вислів Ф. Бекона: «Книги — кораблі думки, які мандрують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.»
            Так уявляю я бібліотеку майбутнього.
Самі ж бібліотеки у майбутньому будуть відігравати роль культурних центрів для населення, їх буде всіляко підтримувати держава, бо держави майбутнього вже зрозуміють роль бібліотек для високого рівня розвитку цивілізації.
Працювати у таких бібліотеках буде почесно та радісно. Такі бібліотеки майбутнього відвідуватиме велика чисельність народу. Несучи просвітництво до найширших шарів населення, бібліотеки будуть відігравати роль вихователів та освітян суспільства.
Проводячи різні культурні заходи, урізноманітнюючи їх тематику та зацікавлюючи читачів, бібліотеки зроблять читання книг одним із природних занять майбутньої людини. Не дивлячись на те, що вже давно можна читати книжки з екранів комп’ютерів, людині значно цікавіше, зручніше та приємніше буде в усі часи тримати у руках надруковану книгу, тому бібліотеки ніколи не щезнуть!
У моїх бібліотеках (№ 45 та шкільній), де я є читачем, вже давно роблять великі кроки до майбутнього, читачі від самого маленького до дорослого щоразу потрапляють у гостинну та приємну атмосферу, де високоосвічені фахівці порадять, допоможуть та віднесуться до кожного із великою увагою.
Тож, якщо придивитися уважніше, ми відчуємо подих майбутнього вже сьогодні…
 
Будівля публічної бібліотеки у Канзас-сіті, (Міссурі, США).

БІБЛІОТЕКА МАЙБУТНЬОГО


Читача бібліотеки № 45
учня 7-А класу
ОЗОШ № 55
м. Одеси
Толстікова Володимира
   
Щодо приміщення, то у моєму макеті це окрема будівля у сучасному стилі, що символізує розгорнуту книгу.
Завдяки архітектурному рішенню один бік будівлі складається із великої кількості сонячних панелей – батарей, що забезпечують будівлю електрикою, та великих вікон – бо майже увесь сонячний день сонячне проміння проникає у внутрішні приміщення бібліотеки через продумане розташування її на місцевості (розгорнута до сонця). Зворотній бік будівлі виконаний з синього скла.
Будівля бібліотеки обладнана потужною антеною (оптичний інтернет та супутниковий зв’язок) та телескопом на даху для спостережень за зірками. Вона складається із багатьох поверхів.


Немає коментарів:

Дописати коментар