11/07/21

У душі навести лад допоможе шоколад!

 В липні відзначається свято всіх ласунів - Всесвітній день шоколаду. Це свято у 1995 році започаткували французи, ініціативу підхопили інші країни світу. З масовими гуляннями, витонченою дегустацією, шоу-програмами відзначають Всесвітній день шоколаду у Німеччині, Швейцарії, Бельгії, Італії, США, а знедавна і в Україні.

День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові - найсолодшому місті України. Львів став, після швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Тут шоколад називають особливо - "чоколяда". Львів'яни навіть вигадали власну вільно конвертовану валюту - хочеш комусь віддячити, кажеш: "З мене чоколяда".

Вчені вважають, що шоколад дуже корисний для організму людини. Недарма ацтеки називали його "їжею богів".

Дитяча бібліотека 22 знайомить юних читачів-ласунчиків з цікавими фактами про шоколад.

Дерево какао живе два століття, але плодоносить лише раз у 25 років.

Чорний шоколад набагато корисніший молочного або білого (у білому шоколаді немає какао тому, технічно, це взагалі не шоколад).

Чорний шоколад сприяє поліпшенню хору, пам'яті, уваги, реакцій, активує розумову діяльність.

Сама величезна плитка шоколаду вагою 5,8 тонн була виготовлена на фабриці Thorntons plc у Великобританії в 2011 році.

Ацтеки використовували шоколад у якості грошей.

Плитка шоколаду Cadburry, якій вже виповнилося 100 років, вважається найціннішою в світі. Вона пішла з молотка в 2001 році за 70 долларів.

Перша шоколадна фабрика з'явилася в Барселоні у 1780 році.

А кращою книгою про шоколад є повість-казка Роальда Дала "Чарлі і шоколадна фабрика" (1964 р.). В неї описуються цікаві пригоди хлопчика Чарлі та його друзів на казковій шоколадній фабриці Віллі Вонка.Книга кілька разів екранізувалася. 

Факти екранізації:

човен Віллі Вони будували 20 тижнів;

льодяники на деревах та солодка вата у фільм є справжніми кондитерськими виробами;

компанія Nestle надала для зйомок фільму 1,850 плиток справжнього шоколаду. Також було виготовлено 110,000 штучних плиток.

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар