12/05/11

«У звичаях, традицiях народу ти душу України пiзнавай»

Головне державне свято України відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України в 1991 році.
     Всі 19 бібліотек ЦМБС для дітей широко відзначають цю дату. Це потребує творчого підходу бібліотекаря до читача через інформованість бібліотекарів, а також виконує інформаційно-консультативну та інформаційно-координаційну функції, спрямовані на дитину, вчителя, родину. З метою розкриття можливостей, форм та методів популяризації бібліотечних документів до 20-ої річниці Незалежності України Відділ довідково-бібліографічних та інформаційних послуг проводить тематичний семінар.

      В читальному залі бібліотеки розгорнуто книжково-ілюстративну виставку „Україна – етнокультурна мозаїка”. Відомий український поет В. Симоненко, звертаючись до сучасника, закликав:
                          В океані рідного народу
                          Відкривай духовні острови.
     Такими духовними островами в житті українців завжди були народні традиції та звичаї.
Вони вироблялися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та звичаї стали одним з головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. Дана виставка містить інформацію з багатовікового минулого української нації, держави. Тут представлено характеристики видатних діячів минулого, значну кількість подій, явищ, пам’яток літератури, починаючи з давніх-давен до нашого часу. На виставці представлено понад 80 видань. Ми пишаємося тим, що можемо запропонувати нашим читачам такі рідкісні видання, як:
Українки в історії. У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерелах подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Багато імен висвітлюється вперше (мати Мазепи).
Герби міст України (14 — I пол. XX ст.) — науково-популярне видання, що містить близько 450 зображень гербів міст і сіл України. Книга ілюстрована знаною кількістю архівних матеріалів і на сьогодні найповніше висвітлює тему геральдики на території України.
Україна: етнокультурна мозаїка. Свята і будні, звичаї, обряди, повір’я... Разом зі свідченнями очевидців, узагальненнями дослідників.
Марко Грушевський. Дитина у звичаях і віруваннях українського народу. Родини, куліш, іграшки. Авторський текст доповнюють коментарі на полях відомих педагогів, психологів, медиків, письменників (для широкого кола читачів).
Соломченко Олексій Григорович. Писанки Українських Карпат. Монографічні дослідження писанкового розпису Українських Карпат. Подано зразки писанкової орнаментності, технології розпису, способи виготовлення природних барвників, консервації та реставрації писанок. Книга розрахована не тільки для мистецтвознавців, але й для шанувальників народного мистецтва.
Книга-альбом Васіної Зінаїди. Український літопис вбрання, т. 1. Охоплює період  понад 10 тисяч років. Досліджено історію одягу племен і народів, які проживали на території сучасної України, до часів Київської Русі.
Книжкову виставку доповнює зібрання предметів побуту, творів народного мистецтва, традиційної культури українців (макет української хати, лялька-оберіг, рушники, національний одяг, керамічні вироби, прялка тощо).
Слухачам пропонували  консультації: 

  •  „Формування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу в діяльності бібліотеки”. Доповідач — завідувачка відділу довідково-бібліографічної роботи та інформаційних послуг  Куксова З. В.

 •  „Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки на допомогу надання користувачам інформації про джерела з історії та життя українського народу”. Доповідач — головний бібліограф Ясинська Т. Д.

 •  Відбулася творча зустріч з поетом, публіцистом, членом Спілки письменників України з 1993 року Володимиром Гараніним. Тема зустрічі: - „Публікації про світ української мови, духовну культуру нашого народу, яка в певній мірі збереглася в традиціях, побуті, віруваннях аж до наших днів”.
     Професійний факультатив  передбачав обмін досвідом наших бібліотекарів для популяризації даної теми з залученням читачів. Зокрема:

 •  „Пісня та народні музичні інструменти в житті українського народу”. Доповідач — бібліотекар філії № 22 Дем’янова Р. А. У її виконанні прозвучала українська народна пісня „Закувала зозуленька”.

 •   Продовжили тему читачі та друзі бібліотеки-філії № 4, учасники дитячого ансамблю „Цветень”, дитячої музичної школи № 4 (директор заслужений працівник культури України — Літвінов С. І., художній керівник ансамблю Плєшакова О. В.). Діти у яскравих українських костюмах співали веснянки, гаївки, українські народні пісні. 

  •   „Іж та хвали, щоб ще дали” - про українську національну кухню розповіла завідувачка відділу довідково-бібліографічної роботи та інформаційних послуг  Куксова З. В., 

 а юний читач Миколюк Евген з філії № 10 прочитав уривок з „Енеїди” Івана Котляревського.
 
Після підведення підсумків семінару, слухачі мали можливість отримати індивідуальні консультації, поділитись враженнями з колегами. 

       Організатори семінару завідувачка відділу довідково-бібліографічної роботи та інформаційних послуг  Куксова З. В. та головний бібліограф Ясинська Т. Д.


Ссылка на статью в Вечерней Одессе №68 (9396) // 12 мая 2011 г.:
 http://vo.od.ua/rubrics/kultura/17562.php


 Ссылка на статью в Чорноморских новостях  №037-038 (21207-21208) субота 7 травня 2011р.:
http://www.chornomorka.com/node/3917 

Немає коментарів:

Дописати коментар