Сторінки

09/07/24

Кіноепопея: «Трилогія «Володар перснів» - життя в стилі Середзем’я» (до ювілею роману Р.Толкієна)

 «Один перстень, щоб керувати ними всіма.»

Р.Толкієн

29 липня 1954 року у Великій Британії вперше видали книгу Джона Рональда Толкіна «Володар перснів». Твір став класичним для жанру фентезі та вчинив великий вплив на сучасну популярну культуру. «Володар перснів» входить до різних рейтингів найкращих книг XX століття. Кількість проданих примірників перевищує 150 млн. У бібліотеці-філії №40 відбувся захід присвячений ювілею трилогії. Відвідувачі разом з Юлією Юріївною дізнавались цікаві та маловідомі факти з життя автора та його шедеврального твору. Читачі активно дискутували та обговорювали літературний твір. Як одна людина може створити не тільки цілий світ з багатьма різними расами та створіннями, а ще й вигадати унікальну ні на що не схожу мову, а саме ельфійську.

«Володар перснів» поєднує в собі героїчну романтику і наукову фантастику. Це захопливий пригодницький роман і водночас сповнена глибокої мудрості книга. То комічна й домашня, то епічна, а подекуди навіть страхітлива оповідь переходить через нескінченні зміни чудово описаних сцен і характерів. В основі цієї історії — боротьба за Перстень Влади, що випадково потрапив до рук гобіта Більбо Торбина.

Трилогію "Володар перснів" було написано поетапно між 1937 та 1949 роками, істотну частину — під час Другої світової війни. Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників перевищила 150 млн. Книга також входить у Рейтинг 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік під номером, а у голосуванні The Big Read проведеного BBC 2003 року у Великій Британії роман посів перше місце. Під час публікації роману, він був розділений на три частини: "Братство персня", "Дві вежі", "Повернення короля".

Джона Роналда Руела Толкіна недарма називають батьком сучасного фентезі – легендарний англійський письменник витворив власну міфологію на сторінках книжок й став одним з основоположників цього жанру фантастики. Звісно, Толкін змінив наші уявлення про фентезі. Тому багатьма сприймається як батько-засновник. За життя письменник-професор вивчив 14 мов, а вигадав ще 19, серед яких і ельфійська

Усесвітню знаменитість Джон Толкін здобув завдяки роману «Володар перснів». Твори письменника, поета, філолога та мовознавця належать до одних із найпопулярніших за всю історію літератури. Бестселерами стають не лише книжки Толкіна, а й зняті за його творами фільми.

Чекаємо на Вас у бібліотеці, разом з книгами ми можемо подорожувати всесвітом.

Немає коментарів:

Дописати коментар