Сторінки

31/05/24

Подорож до музею КП «Одесміськелектротранс»

 Члени бібліотечного гуртка бібліотеки-філії №45 "Юні краєзнавці" вирушили у подорож музеєм КП «Одесміськелектротранс». На сьогодні музей не має аналогів в Україні і є найкращим в країні, а за якістю зберігання музейних експонатів і рухомого складу не поступається музеям Європи. 

Музей КП «Одесміськелектротранс» розташований в одному з боксів вагоноремонтних майстерень КП «ОМЕТ». Ця історична будівля була побудована в 1911 році «Бельгійським товариством кінно-залізних доріг» і є наочним пам'ятником історії одеського пасажирського транспорту. Зараз в музеї представлено кілька нових експонатів - це трамвай-снігоочисник, поливомийні трамваї та тролейбус, службова автотехніка, платформа трамвая початку XX століття, відреставрований трамвайний вагон КТМ-1 зразка 1950 року, який є одним з двох в усьому світі, що збереглися до нашого часу. Також у музеї присутній його символ, а саме одеський відкритий екскурсійний вагон 914, який добре знайомий одеситам та гостям нашого міста.

Ми висловлюємо подяку директору музею КП «Одесміськелектротранс» Максиму Олександровичу Коновалову за пізнавальну розповідь про історію виникнення перших трамваїв та тролейбусів.

Але найцікавіше почалося, коли дівчата і хлопчики отримали можливість торкнутися до всього своїми руками. Кожен з них побував у кабіні трамвая і намагався керувати, або досліджував інші машини-експонати. Діти та батьки були в захваті від такої можливості.

На завершення екскурсії всі зібралися у відреставрованому вагоні зразка 1950 року, і бібліотекар філії №45 Іванченко Галина, керівник гуртка "Юні краєзнавці", познайомила дітей з книгами про транспорт з фонду бібліотеки, розповіла про інші види транспорту в Одесі, періодів XIX та XX століть.

Усі були задоволені й написали захоплений відгук про музей. Напевно багато хто захоче прийти сюди ще не раз!

Немає коментарів:

Дописати коментар